Biztonsági matricák

Vannak olyan esetek, amikor fontos, hogy a matricát ne lehessen eltávolítani, áthelyezni, vagy hogy bármilyen ilyen jellegű kísérlet egyértelműen látható legyen a címkén. Ilyen matricákat használnak például garancia számoknál, vagy leltárnál.

Több lehetséges megoldás van arra, hogy egy címkének leszedését megnehezítsük:

 

VOID matrica:

Speciális kialakítású matrica. Az alapanyaga egy átlátszó műanyag, amire egy gyengébb fehér ragasztót hordanak fel, majd speciális szavakat formálva egy erősebb ragasztót, ami nem jön le a felületről. Így amikor ezt a fajta címkét el akarják távolítani fehér VOID szavak maradnak utána – vagy esetleg sakktábla minta – jelölve, hogy illetéktelen volt az eltávolítás.

Akkor érdemes ezt a fajtát választani, ha az eredeti felületen is nyomot akarunk hagyni (bár ezt el lehet távolítani), és a címkén is látható legyen, hogy már átragasztották.

void-300x174 másolat

Destrukt matrica:

Ezt a fajta matricát lehetetlen leszedni egyben, mert szakad. A műanyag úgy van kialakítva, hogy apró pikkelyekből áll, amik összefüggőnek tűnnek, de könnyen elválnak egymástól. Emiatt bárhogyan is próbálkoznak nem lehet egyben leszedni.

Akkor javasolt ezt a típust használni, ha átragasztását teljes mértékben szeretnék megakadályozni.

destrukt-300x236

Erős ragasztójú matrica:

Kíváló megoldás lehet, ha papír címkét kombinálunk erős ragasztóval. Így ha valaki megpróbája eltávolítani a matricát nem tudja, el fog tépődni és használhatatlanná válik.

12-05-26-pic01-300x199

Ritzelt matrica:

Bevágások találhatók a címkén, ami mentén ha megpróbálják leszedni biztosan el fog szakadni a matrica. A magyar autópálya címkék voltak ilyenek például, de külföldön még mindig találkozhatunk ezzel a megoldással.

20050407matrica14

Garancia a biztonsági matricákra

Teljeskörű garanciát nem tudunk vállalni, hiszen mint mindenben, amit az ember feltalált a biztonsági rendszereket erősítendő itt is lesznek újabb és újabb trükkök, mellyel meg tudják oldani a ilyen matricák eltávolítását. De sokszor ezek a megoldások nagyon nehezek, sok időt és energiát és eszközöket igényelnek. A legtöbbször azonban nem garantált a siker.

Ezeknél a matricáknál is be kell tartani az általános felragasztási szabályokat, hogy jól „működjenek”.