Hogyan ragasszuk fel helyesen a matricákat?

 

Amikor ragasztót vagy valamilyen kötőanyagot vásárolunk mindig elolvassuk a használati utasítást és aszerint bánunk a ragasztóval és a felülettel, amit ragasztani akarunk.

Bár meglepőnek tűnhet, de a matricák ragasztója is hasonló elven működik, meg kell tenni pár előkészületet, mielőtt használnánk őket.

Ha megfogadják a tanácsainkat akkor garantáljuk, hogy nem lesz a ragadással problémájuk.

 

Por és zsírmentesített felületre ragasszák a matricát!

Ez elsősorban leltározásnál fordulhat elő, hiszen a használati eszközök természetesen koszolódnak. Azonban ha követlenül a poros, zsíros felületre ragasztjuk a matricát akkor esély sincs, hogy tartósan ott maradjon, hiszen a kosz egy külön réteget képez a felületen. Célszerű hát a port egy nedves ronggyal eltávolítani, majd szárazra törölni. A zsírt pedig alkohollal letörölni, vagy valamilyen speciális alkohol tartalmú tisztítószerrel.

 

A ragasztó száradási ideje 24 óra

Ez a ragasztó sem különbözik a társaitól, ugyanúgy van száradási ideje, míg megköt az anyagon, ahova a matricát helyeztük.

Erős ragasztójú matricák, vagy speciális biztonsági matricák ragasztója csak a száradási idő leteltével működnek az előírásnak megfelelően. Célszerű hát kivárni ezt az időt.

 

Be kell tartani a címkézés minimális hőmérsékletét

A legtöbb alapanyagnál 5 fokos hőmérsékletet írnak elő ideális minimum címkézési körülménynek. Ha ennél hidegebb hőmérsékleten címkézünk a ragasztó megkeményedik és nem tud úgy tapadni a felülethez ahogyan kellene.

 

Szavatosság, azaz a polcon tarthatóság

Ha raktárra vásárol érdemes figyelembe venni, hogy mint mindennek ennek is lejárhat a szavatossági ideje. Ez általában 3-5 év, és ennek az időnek a letelte után a ragasztó már nem ragad annyira, a papír megsárgulhat, vagy a thermo címkék már nem úgy műkődnek. Érdemes tehát a raktárkészletet ezen paraméterek alapján megtervezni.

 

Alapanyagválasztás

A fentiek alapján célszerű átgondolni az anyagválasztást. Vannak olyan esetek, amikor nem lehet betartani minden szabályt, pl. ha fagyasztott termékre kerülne a matrica. Ilyenkor érdemes olyan ragasztójú matricát választani, mely alkalmas arra, hogy akár hűtőházi körülmények között is tapadjon.

 

Ha bármilyen további kérdése lenne ezzel kapcsolatban keressen minket bátran!