Hogyan távolítsuk el a matricákat?

Sokszor találkozunk azzal az életben, hogy vásárolunk egy terméket, amin található egy papír vagy műanyag matrica. Néha ezeknek a nyom és sérülésmentes eltávolítása problémát okoz. Mindegy, hogy a matrica eltávolítása ahhoz szükséges, hogy használni tudjuk a terméket, vagy csak megtetszett egy befőttes üveg, palack, vagy más és ezért szeretnénk megszabadulni a címkétől.

Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy miként lehet egyszerűen és maradéktalanul eltávolítani ezeket a termék címkéket, anélkül, hogy megsérülne a termék.

 

Oliva vagy repceolaj:

Ezek valamelyike sok háztartásban megtalálhatóak és az olaj képes fellazítani, oldani a ragasztót. Öntsünk olajat egy kendőre vagy háztartási papírtörlőre és helyezzük az olajos felével a címkére (ez csak papír címkénél működik). Hagyjuk rajta pár percig, majd az ujjunkkal kezdjük dörzsölni a matricát. Így nagyobb darabokban szépen le fog válni. Ha eltávolítottuk akkor érdemes elmosni, vagy valamilyen zsíroldó tulajdonságú háztartási vegyszerrel áttörölni a felületet. Gyakorlatilag ugyanezt lehet elérni az illóolajokkal is, bár némelyikkel nem árt vigyázni, mert elszínezheti vagy tönkre is teheti a felületet. Azonkívül sokkal drágább megoldás, mint az étkezési olaj.

2013-05-07 08.39.41

Citromos tisztítószerek:

Ezek a tisztítószerek általában tényleg tartalmaznak illóolajat (úgy lehet megtalálni az összetevők között hogy limonene), ami szintén oldja a zsír mellett a ragasztót is. Természetesen nem árt figyelni az egyes vegyszerek használati utasítását is, mert lehet, hogy az általunk matricátlanítani akart felületet nem lehet lekezelni vele.

Ecet:

Ecettel csak üvegen, vagy kerámián maradt ragasztót, vagy matricát lehet eltávolítani. Rálocsolni, beáztatni, vagy csak az adott helyre kenni érdemes, és hagyni kell állni. Utána lehet ujjal, vagy valamilyen kaparó eszközzel eltávolítani a matricát.

Alkohol:

A háztartási (isopropyl) alkohol, vagy akár az egyszerű magas alkolhol tartalmú italok (pl. vodka) is segíthet eltávolítani a matricát, a felületre locsolva vagy egy átitatott kendővel törölgetve a felületet.

Higitó:

Akárcsak az alkohol esetében a higító is csodásan leszedi a matricát. Azonban nem árt figyelni, hogy festett, vagy lakkozott felületen ne használjuk, mert rongálhatjuk vele az anyagot. Ugyanez áll az alkoholra is. Inkább üveg vagy kerámia felületen ajánlatos a használata.

Benzin:

Szintén jól oldja a ragasztót, de csak óvatosan szabad használni, szintén okozhat felületi károsodást elsősorban műanyagok esetében, ezért üvegekre illetve fémre ajánljuk.

Acetonos körömlakklemosó:

Alapvetően egy olyan vegyület az aceton miatt, hogy nem csak a lakkot oldja, hanem a ragasztót is.

WD40:

Jól ellehet távolítani vele műanyag felületről a matricát. Mivel olajtartalmú és “fellazítja” a ragasztót, ami könnyen lekaparhatóvá válik. Közvetlenül a fületre fújva, vagy egy kendővel a fületre jutattva át kell itatni vele a címkét, majd óvatosan ledörzsölni.

Melegvízes áztatás:

Csak olyan anyagoknál megfelelő, amik nem deformálódnak a hő hatására, pl. üveg, kerámia, keményebb műanyagok, illetve olyan ragasztójú matricáknál működőképes, amik normál ragasztójuak és papír alapanyagúak.

Hajszárítóval melegítés vagy hűtés a hűtőben:

Egy átlagos címke ragasztója 5-25°C ragad a legjobban, ha tehát melegnek tesszük ki meg lehet változtani a ragasztó kötését. Gyakorlatilag kilágyul a matrica ragasztója, így könnyebben eltávolíthatóvá válik. A legegyszerűbb, ha hajszárító segítségével meleg levegőt fújúnk rá pár másodpercig. Ugyanilyen jó hatást érünk el a hűtéssel. Helyezzük a mélyhűtőbe a tárgyat pár percre. A hideg hatására a ragasztó rideggé válik és könnyen el lehet távolítani.

matricas2n

 

Természetesen vannak olyan címkék, amik eltávolíthatatlanok, ha éppen ez a cél. Ezzel kapcsolatban a következő linkre kattintva tudhat meg többet.