Miután meg van az ötletek átültetése grafikai formátumba a következő lépés a megvalósítás. Itt is több szempontot kell figyelembe venni és kiválasztani, hogy a matricánk tökéletes és jól használható legyen.

Alapanyag: az egyik legfontosabb szempont és ennek kiválasztásánál tudni kell, hogy milyen körülményeket kell kibírnia a címkének, mire használják. Például ha hűtőházi termékekre kerül a címke ezt érdemes jelezni, mert ez speciális ragasztót kíván, hisz az általános ragasztóval ellátott alapanyagok 5 fokig képesek tapadni az alatt azonban leesnek. Választható alapanyagaink:

  • Papír: általános felhasználhatósága egészen széles, sok mindenre jó, és többféle ragasztóval ellátva kapható (általános, erős, hűtőházi, és 80 fokig hőálló típus is létezik, élelmiszerre tehető, vagy akár visszaszedhető). A papírnak az egyedüli negatív rossz tulajdonsága, hogy a nedvességet nem bírja jól. Lakkozással ellenállóbbá tehető, de ha igazán víznek van kitéve a címke, akkor ezt az alapanyagot nem ajánljuk. A legáltalánosabban használt típusunk a félfényes papír, de van fényes, prémium minőségű papírunk is (mivel a papír nedvszívó, így a festéket is magába szívja. A prémium minőségi papírnál ez szebb nyomtatást eredményez, egyenletesebben oszlik el rajta a festék). Vannak anyagukban színesek, ilyenek neon színben pompázó fluo címkék, de van boros üvegre való kreatív papír is.

  • Műanyag: ellenálló a nedvességgel szemben, vagy akár az időjárás viszontagságait is jól tűri, illetve nagy igénybevételt képes bírni, nem koszolódik, karcolódik olyan könnyen, mint a papír. Olyan címkének ajánljuk, ahol valamilyen speciális körülménynek van kitéve és ezt a típust is számtalan ragasztóval lehet kapni (általános, erős, hűtésálló, hőálló ragasztós is, ami 170 fokig tapad).
  • PE: Polietilén anyag, rugalmasabb, mint a többi fajta.
  • PP: Polipropilén, erősebb, mint a PE.
  • PET: A polietilén-tereftalát a legerősebb műanyag, matt ezüst színben is tudjuk biztosítani.
  • PVC: A poli(vinil-klorid) az a műanyag fajta, ami jól tűri az időjárás szeszélyeit, így kültéri használatra ezt szoktuk ajánlani.
  • Biztonsági: speciális alapanyag, aminek a lényege, hogy a címkét roncsolás mentesen ne lehessen eltávolítani. Erre többféle megoldás van, a nyomothagyó (VOID) és a szakadó (destrukt), ritzelt (bevágott) alapanyag személyében. Bővebben erről itt olvashat
  • Átlátszó címke: víztiszta műanyag címke, ha fontos, hogy látszódjon a termék. Üvegekre, kozmetikumokra szokták elsősorban kérni.

A fajtákról bővebben itt olvashat

Nyomtatás fajtái:

Digitálisan és hagyományos flexo nyomdai techonológiával is tudunk matricákat készíteni (ez utóbbi lényege, hogy a színeket nyomóformával visszük fel. Úgy kell elképzelni, mintha pecsételnénk az anyagra).

  • Fekete digitális nyomtatás: egy színű nyomtatás, költségvetés szempontjából ez a legolcsóbb megoldás.
  • Tekercses: fix és változó szöveget, vonalkódot, logókat is tudunk vele nyomtatni, vagy akár adatbázisból is képesek vagyunk kinyerni a tartalmat. Erről bővebben itt talál információkat
  • Íves: csak egyforma szöveget vállalunk ilyen formában, a változó adatok nyomtatására nem alkalmas

  • Színes: ez kicsit nagyobb költséggel jár, de megtérül, hiszen figyelemfelkeltőbb, mint a fekete nyomtatás. Ezen belül is többféle eljárás létezik:
  • Direkt színes: a pantone skála színeiből kiválasztott színeket tudjuk nyomtatni (összesen 6 színt egyszerre), ami azért szép, mert egységes felületet ad. Ha ilyen megoldást szeretnénk, akkor a grafikát eleve így kell megtervezni, azaz nem CMYK-ban, 4 színes bontásban elkészíteni, hanem a skála színeivel. Az ilyen jellegű terveket csak a flexo nyomdai géppel tudjuk gyártnai.

  • Raszteres: 4 színű (CMYK) apró festékpöttyök keveréséből jönnek létre a grafika színei. Olyan esetben ajánljuk, amikor a grafika átmenteket vagy nagyon sok színt, esetleg képet tartalmaz, mert ezeket másmilyen megoldással nem lehet legyártani. Tekercses és íves gyártást is tudunk vállalni.

  • Kombinált: Mivel 6 festékrekeszes a nyomdagépünk így lehet olyan grafikát tervezni, amiben megjelenik a 4 színes nyomtatás és lehet mellé kérni 1-2 direkt színt is, esetleg lakkot, ezüst vagy arany prég fóliát kérni, ha úgy látják, hogy ezzel a végeredmény szebb lenne. Esetleg olyan megoldás is lehetséges, hogy színes előnyomást kérnek és erre még digitálisan nyomtatunk változó tartalmat (pl. sorszámot).

Speciális effektek:

Némely esetben technikailag szükséges vagy akár az esztétika szempontjából kell ellátni valamilyen speciális anyaggal a címkéket. A következő megoldásokat tudjuk kínálni:

  • Lakkozás: a lakk réteggel bevont matrica ellenállóbb. Tekercses formában tudjuk biztosítani. Formára is lehet kérni, így még egyénibbé tehetjük a címkénket.
  • Fóliázás, avagy laminálás: szintén a címke ellenállóságát hivatott biztosítani. Létezik fényes és matt formában is és lehet tekercsesen és ívesen is kivitelezni.
  • Arany vagy ezüst prég fólia: fémes hatású fólia, amit formára is fel tudunk vinni, így logót, betűket, vagy bármilyen más grafikai elemet is meg tudunk valósítani vele. Ezt is csak tekercses formában tudjuk kivitelezni.

Kivágás:

A tekercses formátumú címkéket mindig lekerekített sarokkal készítjük el vagy meglévő méretből, vagy egyénileg gyártott stancforma (kivágó szerszám) alapján (ez esetben lehet kérni sarkos éleket is). A két címke között látszik a hordozó, ez az úgynevezett címkeköz, amitől könnyedén eltávolíthatóak matricák. A címkeközt el tudjuk látni perforációval is, amennyiben új szerszám készül.

A színes digitális címkéket elsősorban méretre vágva, ritzelve készítjük. Ha íves formátumban hagyva kérné, kérem előre jelezze.