Technikai újdonságok a nyomtatásban

Flexo nyomtatás fejlődése:

Ahogy a termék csomagolások grafikái egyre több színt, formát tartalmaznak egyre inkább megjelent az igény a szebb és minél inkább színhelyesebb nyomtatásra. Erre talált ki egy megoldást David Galton, aki a japán Asahi Photoproducts-nál tevékenykedik és kutat. Kifejlesztett egy olyan módszert, mely mint a CMYK működik (azaz a 4 alap színből keverik ki a színeket). Itt azonban pantone színeket lehet kikevernia 7 fix színből, és így akár az 1729 db Pantone direkt szín 80%-át elő lehet állítani. Ezzel lehet csökkenteni a gépmosások számát, mivel ugyan azokat a tintákat használják minden nyomtatáskor. A nyomdagépek gyorsabban készíthetők elő lemezcsere után. Növelhető a teljesítmény is, mivel több különböző rendelést lehet így egymás után gyártani anélkül, hogy időt venne el az átállás, és ezzel a selejtmennyiséget is csökkentik. A festékkészletet is csökkenthető ezáltal, mivel több száz speciális színre volt szükségük a nyomdáknak, most viszont elég a CMYK+OVG színeket használni.

Nyomtatott áramkör:

A Xerox cég dobott piacra egy új típusú ezüst tintát, amivel ki lehet váltani a szilícium áramköröket. Az integrált áramkörök három részből állnak – félvezetőből, vezetőből és szigetelő elemből – és jelenleg szilíciumchip-gyártó üzemekben készítik őket költséges eljárással. Az áramköröket nyomtató ezüsttinta megalkotásával a Xerox a hajlékony áramkörök nyomtatásához szükséges mindhárom összetevőt kiváltja.

Eddig is próbálkoztak nyomtatott áramkörrel és hasonló alapon működnek az RFID címkék is, de eddig ez drága előállítási költséget jelentett. Ezzel a tintával azonban ezt kiküszöbölték és olyan új megoldásoknak nyitottak utat, hogy akár textilre is lehessen nyomtatni, vagy akár okos gyógyszeres doboz létrehozását is lehetővé teszi (az elfogyasztott pirulák mennyiségét tudja mérni), illetve dossziéba hajtható hajlékony kijelző gyártását, vagy akár a jóval olcsóbb számítógépes játékok gyártását, könyvolvasók, napelemek gyorsabb, olcsóbb előállítását, stb. Rendkívül nagy a felhasználhatósága.

Nyomtatott elem:

A régi típusú nehéz elemek helyébe német kutatók kifejlesztették a nyomtatott, vékony elemeket. A tudósok célja olyan elem kifejlesztése lett volna, amit olcsón, 10 eurócent alatti áron lehet előállítani. A végeredmény a nyomtatható elem lett.

A nyomtatható elem súlya kevesebb mint 1 gramm, és „vastagsága” nem éri el az 1 millimétert. Az elem nem tartalmaz higanyt, éppen ezért környezetbarát is. Az új elemtípus több rétegből áll: többek között egy cink anódból és egy mangán katódból. A cink és a mangán reakcióba lép egymással, és elektromos áramot termelnek. Az elem feszültsége 1,5V, több elemet sorba kötve azonban nagyobb feszültség is elérhető, mint pl. a 3V, 4,5V és 6V. Mivel galvánelemről van szó az élettartama véges, ezért elsősorban eldobható vagy alacsony energiafelhasználású készülékek, berendezéseknél tudják használni. Az elemeket szitanyomtatással készítik, azaz egy szitán át nyomtatópasztát préselnek rá az adott anyag felületére akár hajszálvékony rétegben.