Pantone skála mibenléte, kialakulása

A nyomda iparban használatos színpalettát, mely a direkt színeket tartalmazza pantone skálának hívják. A lényege, hogy bárhol a világon ha nyomdai terméket állítunk elő és megadjuk azt az adott színt, amit szeretnénk a pantone skáláról ugyanazt fogjuk kapni függetlenül attól, hogy milyen berendezéssel állítják elő a nyomdai terméket (a színekről bővebben itt olvashat). Többféle formátuma, azaz színkönyve is van. De vajon hogyan alakult ki?

A Pantone egy amerikai cég, melynek székhelye Carlstadtban található. A cég kereskedelmi nyomtató cégként működött az 1950-es években. 1956-ban a céghez került Lawrence Herbert, mint részmunkaidős dolgozó és ő kémiai tudását bevetve elkezdte rendszerezni és egyszerűsíteni a vállalat tintáit és festékeit. Ez annyi jól sikerült, hogy 1962-re az ő részlege profitot termelt, míg a kereskedelmi részleg 50 000 dolláros adósságot mutatott. Herbert meg is vette az eredeti tulajdonosoktól céget és átnevezte Pantone-ra.

 

A vállalat elsődleges termékeivé a kézikönyveik váltak, amelyek legyező szerűen kinyithatóak és apró festék négyzeteket tartalmaznak, mint hiteles színmintákat. A rendszert átvették a grafikusok, a nyomdák és a reprodukálók is, cégek, katonaságok és államok is. Országok, mint Kanada, Dél-Korea és szervezetek, mint a FIA, mindegyik a Pantone speciális színeit használják, és arra hivatkoznak, mikor zászlókat készítenek.

 

Sokfajta színt tudnak előállítani akár fémeset, vagy foszforeszkálót is, sőt a Pantone-színeknek van egy speciális része, melyet a CMYK eljárás során lehet előállítani. Azokat, amelyeket a CMYK eljárás során tudnak szimulálni, címkézve vannak a vállalat iránymutatásaiban. Jelenleg 1114 direkt színt képesek reprodukálni.

 

Pantone azt ajánlja, hogy évente vásárolják meg a kiadott színmintáit, mivel az idő elteltével a színek kifakulnak, még azok is, amit valamilyen védő bevonattal láttak el.

A legtöbb komoly grafikai tervező programban benne vannak a pantone színei és már tervezésnél ki lehet választani őket (további tippeket olvashat a grafikai tervezésről itt).

 

A Pantone évente kiadja az év színeit A vállalat évente kétszer Európában szervez titkos találkozókat, melyen a különböző nemzetek csoportjai vitatják meg a színszabványokat és választják meg a következő év színét. A találkozó eredményét a Pantone Viewben teszik közzé. A 2017-es év színe a Greenery (színkód: 15-0343).