A vonalkód a kereskedelmi forgalomban lévő termékek megkülönböztetése végett használt egyezményes jel.

Gyakorlatilag egy vékony és vastag fekete vonalakból, illetve a köztük lévő szintén vékony és vastag vonalakból álló objektum. A vékony és vastag vonalak jelentésének dekódolása (lefordítása) az adott kódtípustól függ.

_MG_1522_MG_1484

 

Többféle vonalkódot használnak, de ezek a leggyakoribbak:

  • EAN13 – termékekre, amelyek kereskedelmi forgalomba kerülnek
  • Code 128 – belső azonosításra
  • Code 39 – akár teljes ASCII karakterkészlettel
  • QR kód – marketing célokra
  • EAN 128, GS1 128, UPC 128 – multikhoz beszállítás esetén palettacímkékre
  • EAN13+5 – újságok, folyóiratok, időszakos kiadványok esetén
  • DataMatrix – ahol a QR kód nem megoldás, de kevés a hely.

Vonalkód típusaink a teljesség igénye nélkül: EAN13, Code39, Code128, Codabar, Codablock E, Codablock F, Code 11, Code 93, Datamatrix, EAN128, EAN8, HIBC, Logmars, MSI, PDF 417, Plessey, Postnet, QR-Code, UCC 128, UPC A, UPC E, stb.

Ha a termékeit szeretné leltár vagy értékesítési céllal rendszerezni, az anyagmozgást nyomonkövetni akkor a vonalkódos megkülönböztetést tudjuk ajánlani.

Kereskedelmi forgalomban lévő termékek vonalkódja

Nincs még vonalkódja, de szüksége lenne rá? Segítünk a regisztrációt elvégezni, szívesen átvállalva az ügyintézés nehézségeit!
GS1-es regisztrációs link

A kereskedelmi forgalomba kerülő termékeknek rendelkezniük kell egy egységes rendszer szerint meghatározott vonalkóddal, így könnyen azonsítható a termék és a cég. Jelenleg Magyaroszágon ezt a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. adja ki a regisztrációt követően. A regisztrációnál meghatározásra kerül a cégprefix, azaz a cég egyedi azonosítója és a szabadon választható sorszámok tartománya.

Ez a rendszer olyan, mint egy nagy telefonkönyv. Ön kap egy telefonszámot (ez lesz a vonalkódja), majd az áruház, akihez beviszi a termékét, amikor a pénztáros kolléga leolvassa a vonalkódot, a rendszer egy adatbázisból (ez a telefonkönyv) kikeresi az Ön vonalkódjához tartozó termékét, és máris be van azonosítva a terméke.
Ugyanakkor, ha csak egy-két kisebb boltba viszi áruját, van lehetőség un. belső azonosításra használatos kód alkalmazására. Ilyenkor általában 2-essel kezdődik a sorszám, és ezt célszerű az adott üzlettel egyeztetni, hogy milyen kód kerül a termékre.