Vonalkódos matrica, amely a könyvek egyedi azonosítására szolgál egyszerűsítve a könyvtári nyilvántartó rendszert. A könyv adatait nem kell beírni sehova, csupán egy olvasóval azonosítani és már viheti is az olvasó a könyvet, vagy a visszahozott könyv adataival együtt az olvasó adatai is megjelennek, nem kell a kartotékokban keresgélni.

Amit erre a használatra ajánlani szoktunk a 42 x 25 mm-es papírcímke, amin elfér az 5-6 számjegyű vpnalkód (5 számjegy: 100 000 könyvig, 6 számjegy 1 000 000 könyvig). Ha szükséges fel tudjuk tűntetni a vonalkód és a könyvtár neve mellé az elérhetőségét is

 

Olvasójegy matrica

Olvasójegyek, azaz az olvasók beazonosítására szintén vonalkódos matricát ajánlunk, amit be lehet ragasztani iskolák esetében az ellenőrzőfüzetbe, vagy könyvtárak esetében gyűjtőfüzetbe, kartonra. Igény esetén műanyag kártyára is elkészítjük, amin több adatot is fel lehet tűntetni az olvasó nevét, sorszámát, stb, vagy lehetőség van biankó kártyák nyomtatására, ahol a név mező üresen marad, amit utólag lehet kitölteni.

Amennyiben szeretnék a teljes könyvtári rendszer kiépítésében is tudunk segítséget nyújtani.

_MG_1518

ISBN matrica

A forgalomba kerülő könyveket úgyanúgy egyedi azonosítóval, vonalkóddal kell ellátni, mint minden más terméket. Ezt sokszor már a könyvnyomtatás során megteszik a borítóra nyomtatva. Azonban néha ez lemarad, vagy utólagos címkézéssel számoltak. Ilyenkor mi a könyv ISBN számából (ez a könyvek egyedi számazonosítója, minden 1967 óta kiadott könyvben szerepel) tudunk vonalkódot generálni, amivel már forgalomba hozhatják a könyvet. Ez a 978-as számmal kezdődő vonalkód. Így lesz egy egyedi könyvazonosítóból egyedi termék azonosító.

_MG_1540

Ex Libris matrica

Ez egy névreszóló, egyedi matrica, amit már a kódexek korában is előszeretettel használtak azonosításra. Ma is jó szolgálatot tehet kölcsön adott könyvek esetében vagy remek ajándékötlet lehet olvasni szerető ismerősnek.
Tartalmazhatja a nevet, valamilyen motívumot és esetleg sorszámot is, amivel a könyveit megszámlálhatja.

_MG_1556