Nyomóforma:
Az egyik legáltalánosabb használt kifejezés, mert a legfontosabb a színes nyomtatásnál. Ennek a segítségével viszik fel a 4 nyomdai színt ( a ciánt, magentát, sárgát és feketét – CMYK) a matricára, ezekkel készül a nyomat. Az ára függ a matrica méretétől, a grafika bonyolultságától, illetve a színek számától.

flexo_15

 

Direkt szín:
Ezek a kikevert színek (mintha a falunkat akarnánk festeni és a színskálán egy színre bökve kevertetjük ki a festékboltban), amit egy úgynevezett pantone skála alapján állapítanak meg. Ezek is külön nyomóformát jelentenek.

 

CMYK:
Színkeverési modell, amit a nyomdászatban használlnak. A 4 alapszín, a cián, a magenta, a sárga és a fekete és azok keverékéből létrehozható színek, melyeket úgynevezett raszterezéssel (pöttyözéssel) visznek fel a felületre.. Közelről nézve elkülöníthetőek a pöttyök, de távolról már összemosódnak egységes színné. Ezt az eljárást használják az óriásplakátok nyomtatásánál.

aad5b5501f81ec7ec9148b8b3f9f2dbc

 

Pantone skála:
A direkt színek skálája, pontos meghatározással, hogy bármelyik színt bárhol is keverik ki ugyanaz legyen, mint a skálán.

pantone-book-11

 

Stanszerszám:
A címkéket formára szaggató eszköz. Lényegében úgy kell elképzelni, mint valami tészta szaggatót, ami a kívánt formát előállítja a folyamatos alapanyagból létrehozva az elkülönített címkéket. Két típusát szokták használni a hengerstancot és a síkstancot. A hengerstanc pontosabb vágást produkál, gyakorlatlag egy forgó hengeren van rajta, úgy szaggatja ki a matricát. A másiknál egy sima lemez, ami pecsételő mozdulattal vagdossa ki a matricákat. Ez kevésbé pontos.

stanc

 

Prégelés:
Ez egy speciális fólia, általában az arany és ezüst formáját használják leginkább, aminek a lényege, hogy fémes csillogású felületet kapunk.

prég

 

Ritzelés:
Az öntapadó anyagok öntapadó részének átvágása, vagy a hordozó átvágása az öntapadó rész megsértése nélkül, kartonok, papírlemezek hasítására. Gyakorlatilag a stanszerszámmal történő kiszaggatás is ritzelés.

Ritzeles-1

 

Perforálás:
A hordozó könnyen téphetőségét szolgálja, ami nagyon praktikus tud lenni.

perforalas-2

 

Szélesség:
A matrica szélessége a hordozó szalag (szilikonos papírcsík, amin a címkék vannak) szélességének irányában

 

Magasság vagy futásirány:
A matrica magassága a hordozó szalag (szilikonos papírcsík, amin a címkék vannak) hosszanti iránya mentén.

Magasságxszélesség

 

Pályaszám:
A matrica tekercsen egymás melletti matricák számát jelenti (szélesség irányában nézve).

pályaszám

 

Címkeköz, vagy matricaköz:
A futásirányban (magasságban) egymás alatt lévő matricák közti távolságot jelenti.

 

Black marker:
Olyan mint a címkeköz, csak itt fekete kis négyzetek helyezkednek el a hordozón és ezt észleli a nyomtató. Transzpanens címkéknél szokták leginkább alkalmazni, mert magát a címkeközt nem érzékelné a nyomtató.

 

Szemléltető képek

Belső átmérő/magátmérő:
A papírhenger átmérője, amire a matricát tekercselik. Ennek a mérete fontos lehet, ha nyomtatóba kell a címke, vagy kézi illetve gépi címkézővel vinnék fel a matricákat a felületre. Érdemes a nyomtatók, vagy kézi címkézők adatlapján tájékozódni ez ügyben.

 

Külső átmérő
A kész matrica tekercs átmérője. Ez is fontos mind a nyomtatók esetében, mind a címkézők esetében

 

Tájolás:
Meghatározza, hogy melyik irányban van a nyomat, 4 félét különböztetnek meg 4 irányban

tajolas

Külső és belső oldali címkék:
Ez lényegében egy tekercselési technika. A matricák kívül vannak, vagy pedig a hordozó kerül kívülre és a matrica belülre.