Anyagok és méretek

A matrica felépítése jellemzően egy hordózóból áll, ami egy folyamatos szilikonnal bevont szalag, amiről könnyedén leválasztható az egyik oldalán ragasztóval bevont formára szaggatott papír vagy műanyag bevonatú matrica.

Sokféle méretű és anyagú matrica létezik. Ezeknek egy bizonyos hányadát tartjuk mindig raktáron és vannak olyanok, amiket gyártani tudunk, ha a meglévő méretek nem megfelelőek.

Anyagtípusok, felhasználásuk:

Papír: legáltalánosabban használt, legegyszerűbb típus, szinte mindenre használható.

Thermo

Egy olyan tulajdonságú papír fajta, ami nem igényel festékszalagot a nyomtatásnál (ellentétben a sima papírral), mert ez egy hőre sőtétedő papír típus. Nem ajánlott ez a papír féle olyan környezetben, ahol magas a hőmérséklet, mert ennek hatására elmosódottá válik a szöveg. Rövid élettartalmú felhasználásra ajánljuk, illetve olyan nyomtatóba, ami kizárólag ilyen papír nyomtatására képes

Műanyag

Sokféle műanyag típust megkülönböztetünk, mint PE, PP, PET és az outdoor. A PE nyúlósabb, domborúbb felületre könnyebben rásímuló fajta, mint a PP. A PET ezeknél is erősebb, ridegebb anyag és ebből kifolyólag drágább is. Az outdoor pedig kifejezetten kültérre ajánlott, fénynek, esőnek ellenálló anyag. A műanyagokat olyan felhasználásra ajánljuk, ahol fontos, hogy ne sérüljön könnyen a matrica (pl. leltármatrica), vagy állnia kell az időjárás viszontagságait (pl. kukamatrica)

_MG_1539

 

 

Piggy

Ez egy ötrétegű matrica, tehát áll hordózóból, ragasztóból, hordozóból, ragasztóból és végül a matrica anyagából. A matrifát kétszer lehet átragasztani, és ezt a garanciális termékeknél szoktuk elsősorban ajánlani

_MG_1458

Speciális

A biztonsági matricák tartoznak ide elsősorban. Két típust szoktunk alkalmazni, az egyik a VOID, a másik pedig a destrukt. A VOID matrica lényege, hogy nem távolítható a felületről anélkül, hogy a ragasztója, tehát a matrica egy része ott nem maradna kírva a VOID szót, vagy valamilyen mintát hagyva. Ez úgy érik el, hogy két ragasztó felülettel látják el a matricát, az egyik réteg a matricához kötődik, míg a másik a felülethez. Így az eltávolátásnál ez a két réteg szétvállik. A másik típus a destrukt, ami szétszakad eltávolításnál. Ezt pikkelyszerű felépítésének köszönheti. Ezeket a matricákat leltárcímkének is szoktuk ajánlani.

void-300x174 másolat

 

Színes vagy előnyomott

Színes matricát akkor szoktunk javasolni, ha nyagyobb mennyiségre lenne szükség (5 000 db), és olyan matricára, amiben nincs változó tartalom. Változó tartalmú matricánál maximum 3 színnel (kékkel, pirossal, zölddel) tudjuk a matricákat nyomtatni, ha erre van szükség, vagy az előnyomott megoldást ajánljuk, aminek a lényege, hogy a nem változó tartalmat pl. logót előre rányomjuk a matricára a hagyomás nyomdai eljárással és digitális nyomtatóval , fekete színnel nyomtatjuk rá a változó tartalmat.

_MG_1438

Raktáron lévő méreteink (mm, szélessség x futásirány):

 • 30×10 – papír, műanyag
 • 42×25 – papír, műanyag
 • 50×30 – papír
 • 58×40 – papír
 • 75×15 – papír
 • 78×46 – papír
 • 82×46 – műanyag
 • 90×36 – papír
 • 90×135 – műanyag
 • 100×50 – papír
 • 80×80 – 100×100 – papír
 • 100×148 – papír
 • Más méretű, más alakú matricák

Töltse le méretsegédletünket, nyomtassa ki, hogy termékéhez mérhesse!

30 × 10 mm – papír vagy műanyag matrica

Ez az egyik olyan kis méret, amin még kényelmesen elfér egy futósorszám, nem hosszú szöveg, jelölő vagy kiegészító információk, mint pl. a gyártó neve, vagy egyes kisebb vonalkódok, mint az EAN8.

 

42 x 25 mm – papír vagy műanyag matrica

Ezt a méretet sokan szeretik, mert még viszonylag kis méret, de elég sok minden elfér rajta kényelmesen, mint pl. a vonalkód, illetve annak a leírása, és két sor szöveg, Ezt szoktuk ajánlani könyvmatricának, leltármatricának EAN13-s vonalkódhoz, feladómatricának.

 

50 × 30 mm – papír matrica

Kicsivel több információ fér rá, pl. a vonalkód mellé egy kisebb logó. Termékmatricának, vonalkódmatricának, feladócímkének kíválóan beválik.

 

58 × 40 mm – papír matrica

Ez már egy olyan méret, ahol sok információ kifér. Ilyen például a ruhacímke, ahol a vonalkód mellett fel van tűntetve az ár, a méret, a szín, megnevezés, stb. Tehát ez kitűnően használható termékmatricának, illetve ex librisnek ezt a méretet szoktuk javasolni.

 

75 × 15 – papír matrica

Vékony hosszúkás mérete miatt ezt leginkább dokumentumkövetéshez szokták alkalmazni.

 

78 × 46 mm – papír matrica

Ez már olyan méret, ahol – temékmatrica esetén – nyugodtan fel lehet tűntetni részletesen az összetevőket, a gyártót vagy a lejárati időt, mert sok információ fér el rajta.

 

80 × 48 mm – műanyag matrica

Ez kb. egy bankkártya méretű, tartós anyagú matrica, amit akár azonosításra, akár beléptetőkártyákra lehet alkalmazni.

 

90 × 36 mm – papír matrica

Ezt a méretet leginkább boríték címzéshez lehet jól használni, kényelmesen elfér rajta a címzett, vagy a feladó minden adata.

 

90 × 135 mm – műanyag matrica

Alapvetően kültérre ajánljuk, mert bírja a viszontagságokat, lemosható, lehet rá írni alkoholos filccel. Leginkább kukacímkének, vagy kültéri ládák megjelölésére használatos.

 

100 × 50 mm – papír matrica

Ezt a méretet is szeretik a vevőink. Sokszor ezt kérik komplett termékmatricának, mert minden szükséges adatot fel lehet tűntetni rajta, logóval és vonalkóddal is el lehet látni.

 

80 × 80 – 100 × 100 mm – papír matrica

Szintén termékmatrica, kiválóan elfér rajta akár több nyelvű termék tájékoztató is.

 

Más méretű, alakú matricák:

Ha különleges igényei vannak, pl. körcímke, vagy ennél egyedibb formával rendelkező matrica, arra is tudunk megoldást találni. Vegye fel velünk a kapcsolatot!