Nyomatkép – Mire figyeljünk?

 

A nyomatkép egy digitális grafikai terv, melyet a nyomdák továbbítanak a megrendelő felé megtekintés céljából. Fontos fekete nyomatásnál, de még fontosabb színes nyomtatásnál, amihez a nyomtatási technológiából kifolyólag nyomóformát készítünk színenként. A nyomóformával fog felkerülni a grafika a címkére, nyomdai színenként (C – cián, M – magenta, Y – sárga, K – fekete), vagy direkt színenként (pantone színskála alapján) rányomtatva (gyakorlatilag úgy működik, mint egy vagy több pecsét). A nyomóformát a nyomatkép alapján készítik el szilikon anyagból és ezért roppant fontos,  hogy minden megfelelő legyen az ügyfél számára.

Tehát a nyomatkép lényege, hogy színekre bontva, nyomóformaként lássuk a grafikát és tudjuk ellenőrizni, hogy minden a kérésnek megfelelően fog majd a gyártásnál történni.

 

Pár szempontot szendtünk össze, mely segíthet ennek a tervnek az értelmezésében.

 

A terveket általában pdf formátumban szoktuk a megrendelő felé továbbítani. A pdf-ben egy oldalon egy nyomóforma és annak megfelelő szín jelenik meg. Azaz a grafikának azon elemei amik azt az adott színt tartalmazzák.

A színeknél  ha 4 színes címkéről, azaz CMYK-ban kért címkéről van szó, akkor ennek megfelelő színbontásban láthatjuk a címketervet, vagy ha direkt színeket kértünk akkor aszerinti bontást láthatunk.

A színeket nevét, pantone számát (ha direkt színeket kértünk, magyarázatát lásd a hamarosan megjelenő színekről szóló cikkünkben) a nyomatkép oldalánál található fekete sávban, azaz a vágójelben lehet megtalálni, vagy alatta jelölik. A vágójel azért fontos, mert ehhez  igazítják be a gépet, a nyomóformákat, a stancformát (amivel formára vágják a címkéket), a nyomdászoknak fontos jelölő pontok, amikhez viszonyíthatnak. Ez a vágójel természetesen nem fog megjelenni a kész címkén, ez csupán a nyomdai gép pontos beállításához szükséges. A vágójelen láthatjuk továbbá a címke méretét is, illetve a nyomatkép elnevezését is.

Egyes terveknél az egymást követő oldalak a nyomtatás sorrendjét jelenthetik, ami akkor fontos, ha lényeges a sorrend, milyen módon és melyik szín kerül felülre (pl. transzparens címkéknél fehér alányomása egy másik színnek, hogy erősebb, szebb hatást kapjunk. Ez gyakorlatilag egy alapozásnak, háttérnek felel meg, a jobb láthatóság miatt).

 

Figyelmesen nézzük meg, hogy minden szín megfelel-e az általunk kértnek, a grafikán nincs-e eltérés, csúszás (egyik sor feljebb, beljebb van, mint a másik) jó e a színek sorrendje, stb. hiszen az utólagos javítása a nyomóformának, vagy esetleges újra gyártása sokkal nehezebb és költségesebb feladat.

 

Ha bármilyen kérdése lenne vegye fel velünk a kapcsolatot!