A színekről bővebben

A színek meghatározzák a mindennapi életünket, tudatosan vagy épp tudat alatt befolyásolnak minket, mert rejtett információkat, érzéseket hordoznak. Jelen vannak mindenütt, a természetben és a városban egyaránt, a mindennapi és az üzleti életben, vagy akár a vallásokban. Bizonyos színeknek nagy jelentőséget nyilvánítanak egyes kultúrákban, pl. Kínában az aranysárga, vagy napsárga a gazdagság, a hatalom jelképe volt, és a császárok előszeretettel viseltek ilyen színeket. Természetesen az egyes színekhez tartozó jelentés is változhat kultúrkörönként is, pl. a gyász színe nem a fekete a hagyományos szokás szerint Japánban, hanem a fehér.

A különböző színekhez jelentéseket, érzelmeket társítunk. Egy kis példa erre:

 

Pszichológiai hatásuk:

Vörös – szenvedély, élénkség,

Sárga – irégység, támadás

Kék – hidegség, távolíság

Zöld – megnyugtató

Narancs – serkentő

Bíborvörös – izgató

Viola – nyugtalanító

Szürke, ezüst, arany – semleges, kiegyenlítő

 

A színeket és azok árnyalatait 3 alapfogalmmal tudják meghatározni:

Színezet: maga a szín, melyet a szem érzékel. Ezek telített színek.

Telítettség: egy szín élékségét határozza meg, a telített színtől az annak megfelelő szürke árnyalatig terjed egy szín skálája.

Kontraszt, vagy világosság: a szín sötétségét vagy világosságát határozza meg, két szélső értéke a fehér és a fekete, közte pedig a szín különböző kontrasztjai jellnek meg.

 

Egy színt meg lehet hatázoni számbeli értékként különböző színrendszereken keresztül is. A szem egészen máshogy érzékeli a természet színeit, mint ahogy egy monitor kibocsátani tudja, és teljesen máshogy látjuk a nyomtatásból eredő színeket, ahol a belső fényforrás helyett ellentétben a monitorral egy külső fényforrás világítja meg, különböző módon verve vissza a fényt róla, hogy más-más színnek érzékeljük.

 

Az emberi színérzékelés a HSB rendszer, ami a színezettel, telítettséggel és kontraszttal lehet meghatározni. Sokkal nagyobb spektrumu, mint amit a nyomtatás vagy a különböző monitorok képesek létrehozni.

 

Az RGB színrendszer: a monitorok megjelenítési módja, a látható színeket 3 színből keverik ki, piros, zöld és kék (Red+Green+Blue = RGB), ez az additív színkeverés. A monitorok, televiziók, telefonok úgy hozzák létre a színeket, hogy fényt bocsátanak ki ezekben a színekben. Mindhárom szín értéke 0-255-ig terjed, ahol a különböző arányokkal kapunk különböző színeket.

rgb másolat

CMYK, a nyomdai színrendszer: Itt nem a fény kibocsátáson alapul a technológia, hanem fényelnyelésen, ami fény visszaverődik a festékről, az adja meg a színét. 4 színt használnak, a ciánt (kék), a magentát (bíbor), a sárgát és a feketét, ami egy kiegészítő szín, mivel a három szín keveréke nem tökéletes feketét ad, hanem sötétszürkét. Ezen színek keveréke, százalékos aránya adja ki a színek különböző árnyalatait.

colour-space-CMYK

 

Elmondható tehát, hogy az emberi szem érzékeli a legtöbb színt. A monitor is több szín megjelenítésére képes, mint a nyomtatás. Ezeknek az érzékelési tartományoknak a metszetét nevezzük színtérnek.

 

A CMYK-ban történő nyomtatás során tehát a 4 színből keverik az árnyalatokat pici egymásba mosódó festékpöttyök segítségével. Ezzel ma már egészen szép eredményeket lehet elérni a kész nyomdatermékek minőségét tekintve.

 

A legszebb eredmény azonban a direktszínek használata adja, aminek nemcsak a jó minőség az előnye, hanem hogy egy adott arculathoz ragaszkodó cég a világ bármely pontján ugyanazt a színt lássa visszont bármelyik nyomdában. Ezeket a színeket ezért skálákban számokkal ellátva rögzítették. Több ilyen színskála van, használja ezeket a ruhaipar, a nyomdaipar és az építőipar is.

 

Pantone skála: a leggyakrabban használt színskála, a világ minden részén ismert és elterjedt.

pantone_szinter

 

HKS: nyomdaipari skála, elsősorban Európában használják

HKS-K-szinskala-16.0006.6-1

ANPA: az Amerikai Hírlapkiadók Szövetsége által kiválasztott 300 színt tartalmazza, és újságok nyomtatásánál használják

DIC Color: 1280 CMYK direkt színt tartalmaz, amit Dainippon Ink & Chemicals, Inc. által kiadott katalógussal egyeztethetők. Japán alkalmazzák elsősorban.

dic-f05

Toyo Color Finder: a Japánban legelterjedtebb nyomdafestékeket tartalmazza, számszerint 1050 darabot.

ty-signshop_toyocf_1

Trumatch: A CMYK színtartományt lefedi a teljes látható színterjedelem szerint, ez több mint 2000 színárnyalatot jelent. Ezt elsősorban az USA-ban használják.

TRU_fanfulll